Vești bune pentru amatorii de bere. Un studiu recent al cercetătorilor spanioli arată că persoanele care beau bere prezintă un risc mai mic să se confrunte cu boli de inimă decât cele care nu consumă această băutură. Cu o singură condiție, afirmă savanții: berea să fie băută în cantități moderate. Astfel, un bărbat poate bea cel mult 660 de ml de bere pe zi, în timp ce femeilor le este recomandat un maxim de 330 de ml/zi, cu o concentrație de alcool de 5%.
„Fabricată din ingrediente naturale cum sunt hameiul, cerealele și drojdia, cu un conținut de apă de peste 90%, berea nu are deloc grăsimi, colesterol sau cafeină și este bogată în nutrienți, antioxidanți și vitamine. Astfel, consumată cu moderație poate aduce beneficii sănătății și poate proteja inima de afecțiuni cardiovasculare. Cercetări recente aduc chiar mai multă claritate, identificând posibile efecte pozitive ale consumului moderat de bere în ceea ce privește reducerea incidenței bolilor de inimă, fapt cu atât mai îmbucurător pentru iubitorii acestei băuturi milenare”, a declarat Corina Aurelia Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
Consumul moderat de bere poate reduce producerea bolilor de inimă. Datorită conținutului de vitamina B6, acest nutrient poate preveni acumularea hmocisteinei, o substanță care, aflată la un nivel ridicat, reprezintă un factor de risc în bolile cardiovasculare. Datele cercetării mai arată că 30 – 35% din bărbații care beau bere în cantități moderate sunt mai puțin supuși riscului producerii atacului de cord. În plus, berea are polifenoli, ingredient cu proprietăți antioxidante, care ajută la stimularea circulației sângelui.
În cazul femeilor, s-a demonstrat că 14% din consumatoarele de două sau trei beri pe săptămână prezintă un risc redus de hipertensiune arterială. Totodată, berea poate preveni riscul de obstrucție coronariană care apare atunci când se formează cheaguri în arterele coronare ce hrănesc inima.
Ateroscleroza ar putea fi prevenită în urma unui consum moderat de bere datorită scăderii rigidității arterelor, creșterii nivelului de lipoproteine cu densitate mare, a nivelului de colesterol bun și a scăderii nivelulului insulinei.
Atât cercetătorii spanioli, cât și membrii Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție recomandă un consum moderat de bere, care trebuie completat de un stil de viață sănătos și de o alimentație corespunzătoare.